Berlingske: Danish assistance moves in first place (Danish)

Source: Berlingske

Danmark hædres som verdens bedste humanitære donor i en uafhængig international bedømmelse.

Af Ole Damkjær

9. december 2010, 13:52

Danmark indtager nu en førsteplads i en årlig international bedømmelse af de humanitære donorer.

Det oplyser Udenrigsministeriet, der dermed kan glæde sig over, at Danmarks nye humanitære strategi, som blev vedtaget i 2009, åbenbart er en succes.

I hvert fald var Danmark sidste år “kun” placeret på en fjerdeplads i evalueringen, der er gennemført af Development Assistance Research Associates (DARA) – en uafhængig organisation, der arbejder til fremme af god og effektiv bistand gennem studier og evaluering.

Bedømmelsen ser blandt andet på donorlandene evne til at reagere hurtigt i forhold til øjeblikkelige humanitære behov. Det er også afgørende, at donorlandene kan støtte katastrofeforebyggelse og tidlig genopbygning og arbejde i partnerskab med humanitære organisationer.

Irland er næstbedst

Det giver også bonus i bedømmelsen, at donorlandet fremmer beskyttelse af civilbefolkningen og værner om international humanitær lov.

Danmarks førsteplads skyldes ifølge DARA ikke mindst, at Danmark i særlig grad har fremmet ansvarlighed i bistanden, og at Danmark bidrager generøst til såvel FN-organisationer, den internationale Røde Kors bevægelse som NGO’er (de ikke-statslige bistandsorganisationer,red.), påpeger Udenrigsministeriet.

Andenpladsen går til Irland og herefter følger New Zealand, Norge og Sverige.